Yrttipuutarha Ikkunalaudalla

      Kommentit pois päältä artikkelissa Yrttipuutarha Ikkunalaudalla

Basilika, valkosipuli, vehnäoras, persilja, ruohosipuli.. Kaikki yrtit salaatista lähtien on helppo kaupan yrttiruukuista tuoda kotiin, mutta pidemmän päälle paljon tuoreyrttejä käyttävän kannattaakin sisustuksellisesti ja rahaa säästämällä rakentaa omalle ikkunanlaudalle läpivuotinen yrttipuutarha. Muutamasta ruukullisesta voikin ajan saatossa kasvaa kokonainen valikoima mitä parhaimpia ja herkullisempia yrttejä joka päiväiseen ruuanlaittoon.

Yrttipuutarha Ikkunalaudalla

Yrttipuutarha Ikkunalaudalla

Vinkkejä ikkunalaudalle

Siemenestä alkaen kasvatettu ruukkuyrtti voi olla aloittelijalle kova paikka saada kasvamaan muuhun aikaan vuodesta kuin kylvöaikaan, joka usein miten on alkukeväällä. Jos haluaa kuitenkin yrttitarhan perustaa aikaisemminkin tai vaikkapa keskellä talvea on hyvä vaihtoehto lähteä kaupan valmiista ruukkuyrteistä istuttamaan ne uuteen multaansa. Kun kaupan ruukkuyrtit on tarjolla, kannattaa valita tuoreita juuri kauppaan tuotuja yrttejä, joista voi kysellä vaikkapa kauppiaalta enemmän, koska yrtit ovat saapuneet. Usein myös yrttien kunnostakin voi päätellä onko lehdet tuoreita ja näyttääkö yrtti puskevan uutta kasvustoa vai jo hieman nuupahtaneelta. Nuupahtaneesta yrtistä voi olla vaikea saada pöyhkeää yrttitarhaa aikaiseksi. Kun yrtit viedään kotiin, voi huoletta ennen istutusta yrttejä toki jo käyttää. Useimmat yrtit kasvavat uutta versoa nopeastikin ja leikattu ruohosipuli ei vaadi esimerkiksi kuin muutaman viikon uuteen satoon.

Muovinen pieni kertakäyttöinen ruukkuyrtin purkki ei ole paras kasvualusta sillä kasteluntarvetta on vaikea säädellä vähän multaisuutensa vuoksi. Usein riittää, että yrtin ruukkuineen istuttaa isompaan kukkaruukkuun. Kasvien juuret löytävät itse tiensä ulos pienemmästä kasvualustastaan uuteen multaan ja näin vältytään juuripaakun tai juurien katkeamisen riskiä. Jos ruukku halutaan kuitenkin irrottaa, voit suikaloida muovisen ruukun palasiksi varovaisesti ja yrittää irrottaa mahdollisimman kokonaisena kasvi juuripaakkuineen ja juuristoineen ruukusta ja istuttaa sopivasti hieman hiekkaiseen yrttimultaan, joita voi puutarha liikkeistä löytää sekoituksena jo valmiiksi tai sekoittaa perinteisestä mustasta mullasta sekä hiekasta oma sekoitus. Kukkaruukun pohjalle pitää jättää salaojitusta eli esimerkiksi pienillä kivillä tai toisen ruukun palasilla peitellä pohja ennen istutusta, jotta ylimääräinen vesi ei jää multaan ja sitä kautta juuret homehdu. Kastelu on kaiken a ja o ja liika kastelulla tapetaan kasvi ihan yhtä helposti kuin kuivahtamisella, pieni kuntotarkistus kastelun suhteen on hyvä tehdä aamu rutiinien aikana. Mitä pienempi ruukku, sitä useammin ruukku täytyy kastella. Jos yrtit voidaan asettaa isompaan ruukkuun ja tilaa riittää, on kastelutarve harvempaa.

Mitä yrttejä voisi kokeilla?

Esimerkkejä yrteistä mitä voi kokeilla kasvattaa ikkunalaudalla ovat perusyrteistä basilika, oregano, minttu, persilja ja sitruunamelissa. Ikkuna laudalla saattavat viihtyä myös pienet vihannekset kuten salaatti, pinaatti tai vaikkapa retiisit. Tilli ja laventeli kasvaa myös hyvin. Suoraa paahtavaa aurinkoa yrttitarhan kanssa tulisi välttää ja samoin talviaikaan pakkasta ja viimaa. Suoraan avoimen ikkunan viereen talvella ei yrttejä siis kannata jättää. Talven pimeydessä eivät monet yrtit jaksa tehdä uusia lehtiä ja kasvu voi jäädä hyvinkin pieneksi ilman kasvilamppua. Edullisen kasvihehkulampun voi saada muutaman kymmenen euron hintaan ja sen turvin voi koko talven ylikin saada satoa. Ympäri vuoden kukoistavia yrttejä ovat basilika, oregano, timjami, persilja, korianteri, viherminttu ja ruohosipuli jos he saavat seurakseen kasvi valon. Muita läpi vuoden menestyviä yrttejä ovat salvia, rosmariini, laakeripuu ja laventeli, mutta ne vaativat talvella noin 17 asteen lämpötilaa. Yleissääntö kastelulle on se, että pinta multa pitäisi saada kuivahtaa hieman ennen uutta kastelua. Koko ajan märkänä oleva multa homehtuu helposti ja kasvi kuolee. Jos yrttitarha kasvaa hyvin voi yrttejä myös säilöä ja näin ollen saada varmistus läpi vuotiselle yrtti tarjonnalle.