Vanhojen puisten huonekalujen entisöinti

      Kommentit pois päältä artikkelissa Vanhojen puisten huonekalujen entisöinti

Joskus kotoa löytyy vanhoja huonekaluja ullakolta, joita ei ole käytetty pitkään aikaan. Ne voivat olla kuluneita, maalipinta on lähes kokonaan haihtunut pois tai kulunut röpelölle. Ne ovat selvästikin parhaat päivänsä nähneet. Ei kuitenkaan hätää, ne voidaan hyvällä huolella ja tarkalla työllä vielä pelastaa. Kannattaa lukea alta miten ne voi entisöidä.Vanhat puiset huonekalut voivat olla todella kauniita. Niissä voi näkyä vielä jäljet vanhoista käsinmaalatuista kuvioista, jotka ovat koristelleet niiden eri osia. Vanha verhoilukangas voi olla sekin upean yksityiskohtaista kuvioineen. On paljon omasta mieltymyksestä kiinni haluaako jäljitellä vanhaa mallia vai voiko siitä myös vähän poiketa. Onneksi huonekalujen entisöinti itse on kuitenkin suhteellisen edullista ja nopeaa. Jos olet epävarma kyvyistäsi entisöidä huonekalu tai tiedät sen olevan arvokas ja harvinaislaatuinen kappale, on parempi kääntyä ammattilaisen puoleen. Huonekalurestauroija tai -konservaattori ovat kumpikin huonekalujen entisöintiin erikoistuneita ammattilaisia. He osaavat käsitellä oikein kaikkia arvohuonekaluja ja saavat ne näyttämään hyvin alkuperäisiltä.

Vanhojen puisten huonekalujen entisöinti
Vanhojen puisten huonekalujen entisöinti

Entisöinnin työvaiheet

Vanhoja huonekaluja entisöidessä on syytä huomioida niiden ikä ja kestävyys. Niitä ei tulisi käsitellä liian voimakkailla aineilla eikä myöskään liian kovin ottein. Niitä on parempi käsitellä varovaisesti ja niille soveltuvilla työkaluilla. Entisöintiin tarvittavia työkaluja ovat puukko, mitta, hiomapaperi, sikli, puristimet ja vasara tai kuminuija. Pintakäsittelyä varten tarvitaan pensseleitä ja lakkaa tai maalia. Hengityssuojaimen käyttö on suotavaa ja työ tulisi suorittaa hyvin ilmastoidussa tilassa. Myös suojalasien ja -käsineiden käyttö voi olla tarpeellista. Lattialle kannattaa levittää vanhoja sanomalehtiä tai muuta suojaavaa materiaalia. Myös lemmikkieläimet ja lapset olisi hyvä pitää poissa työskentelytiloista.Aluksi huonekalut voi pestä hellästi lämpimällä vedellä ja saippualla kuten Cif. Tämä poistaa suurimman pölyn ja lian huonekaluista. Jäljelle jääneen vanhan maalin ja lakan voi joko hioa hellästi pois tai käyttää maalinpoistoainetta. Maalinpoistoainetta käytettäessä on hyvä muistaa sen jäämien huolellinen pois peseminen, jotta uusi lakka- tai maalipinta tarttuu huonekaluun ongelmitta.Jos huonekaluissa on selkeästi huteria liitoksia, jotka vaativat korjausta nämä liitokset voi irrottaa toisistaan. Irrottamiseen kannattaa käyttää kevyttä puunuijaa tai suojata puu toisella puunpalasella. Tämä toimenpide täytyy suorittaa varovasti, jottei vanha huonekalu vahingoitu. Jos puuhun jää jälkiä ne voi kokeilla korjata kostuttamalla jäljen kohta vedellä. Kosteus saa puun syyt kohoamaan takaisin pinnalle. Irronneet osat voi liimata puuliimalla ja isommat kolhut korjata kitillä.

Pohjatyö maalia tai lakkaa varten on erittäin tärkeää. Vanhat huonekalut ovat keränneet ajan saatossa paljon kosteutta ja ne ovat kuluneet käytössä. Niissä voi jopa olla homeinen pinta. Home ei kuitenkaan ole niissä vaarallista, sillä se ei leviä puisissa huonekaluissa sen pintaa pidemmälle, eivätkä haurastuta tai muuten vahingoita huonekalua. Usein koko vanha pinta pitää kuitenkin poistaa hiomalla tai maalinpoistoainetta käyttäen. Jos osat irrotettiin toisistaan niiden liitoskohdat puhdistetaan ensin huolellisesti vanhasta liimasta. Sen jälkeen ne liimataan takaisin paikoilleen puuliimalla ja puristimet asetetaan hellästi puupalojen tukemana odottamaan liiman kuivumista. Muista tarkistaa, että osat ovat oikeilla paikoillaan ja oikeissa mittasuhteissa, jotta huonekalusta tulee tasaisesti seisova. Liiman voi antaa kuivua seuraavaan päivään.Kun huonekalut ovat huolellisesti hiottu ja sen jälkeen uudelleen pesty ja puhdistettu kaikesta hiomapölystä, ne voidaan maalata tai lakata. Tähän on eri menetelmiä riippuen halutun lopputuloksen laadusta ja väristä. Yleensä pinnoille maalataan ensin pohjamaali, jonka jälkeen ne maalataan kalustemaalilla kahteen kertaan ja lopuksi vielä lakataan hyvän ja kestävän lopputuloksen saamiseksi. Kokeile rohkeasti entisöintiä ja voit saada siitä jopa uuden harrastuksen!