Suomalaiset design huonekalut

      Kommentit pois päältä artikkelissa Suomalaiset design huonekalut

Suomalainen design on osa skandinaavista sisustamista. Suomalaisen designin tunnistaa niin ajattomuudesta, minimalistisuudesta kuin huonekalujen kestävyydestä. Monet tunnetuimmat tuotteet, joita ihmiset yhä himoitsevat, saattavat olla vuosi kymmeniä tai jo kymmeniä vuosia tuotannossa olleita. Monesti kirpputori ryhmissä haetaankin vanhoja suomalaisen designin helmiä, joita ei enää valmisteta. Näihin kuuluvat erityisesti erilaiset ruokatuolit sekä nojatuolit. Myös tuotteiden kunnostaminen innostaa ihmisiä. Vanha klassikko saakin nykyisin herkästi uuden kodin, vaikka on saattanut kymmeniä vuosia vintillä lojua. Suomalaisessa designissa kaikki perustuu minimalistisuuteen sekä siihen, että huonekalut ovat toimivia ja kestäviä. Suuria linjoja ja materiaalit suomalaisuuteen sopien usein juuri puusta. Metsä ja luonto ovat ylipäätään paljon edustettuina suomalaisen muotoilun parissa.

Skandinaavisen sekä suomalaisen designin maineikkain aika alkoi 1930-luvun tienoilla ja jatkui voimakkaana aina 1970-luvulle asti. Tuohon aikaan suunnittelijat kuten Alvar Aalto ja Eero Aarnio julkaisivat tuotteitaan, jotka ovat tämän päivän klassikoita. Monet tuon 40 vuoden aikana ilmestyneet tuotteet muodostavat vielä tänä päivänäkin pohjan monelle erilaiselle design yritykselle. Yhä tänä päivänä monia näistä tuotteista valmistetaan ja niitä, joita ei valmisteta ihmiset hamuavat itselleen.

Monelle suomalaiselle tuttuja tuotteita on niin Artekin kalusteet kuin myös Harri Koskisen K-tuolit. Monesta kodista löytyykin juuri esimerkiksi Artekin valaisimia, joista tunnetuin lienee Lokki -valaisin. Myös Artekin tuolit kuuluvat usein kalustukseen. Myös sekä Muuramen että Ilmari Tapiovaaran kalusteet ovat tuttuja näkyjä kodeissa. Artekin kuuluisiin tuotteisiin kuuluvatkin esimerkiksi Alvar Aallon Paimio -tuoli. Toisaalta taas Ilmari Tapiovaaran Mamselli -tuoli on hyvin himoittu kotien sisustuksissa.

Eero Aarnio puolestaan on tullut tutkisi suomalaisille pallotuoleistaan. Tämän ikonisen muovisen pallotuolin ovat hankkineet itselleen niin Urho Kekkonen, Elton John kuin Grace Kellykin. Artekin kalusteiden paras puoli lienee sen yksinkertaisuus. Ei ole kotia mihin Artekin kalusteet eivät sopisi. Klassinen Artek onkin hyvin mukautuva erilaisiin koteihin. Suomalainen design on vahvasti suomalaisten arvojen kanssa käsi kädessä kulkevaa, eli materiaalien pitää olla hyviä, tuotteet toimiva ja pitkä ikäinen sekä ajaton muotoilultaan. Kuitenkin suomalaista muotia halutaan myös ulkomailla käyttää, mutta ulkomailla tuotettuja tuotteita ei voida valvoa yhtä hyvin kuin Suomessa tuotettuja. Tästä johtuen taso voi vaihdella joskus.

Suomalaisen suunnittelun pääpiirteet ja kulmakivet

Suomalaisen suunnittelun pääpiirteet ja kulmakivet

Tämän päivän suunnittelijoille tärkeitä asioita ovat niin ympäristöarvot kuin eettinen ajattelu. Kertakäyttö kulttuurista pyritään pääsemään eroon ja koitetaan palata takaisin kestävyyden pariin. Tämä juontaa toki juurensa myös suomalaisten kuluttajien arvoista. Suomalainen kuluttaja arvostaa tänä päivänä erityisesti kotimaisia tuotteita ja usein juuri työntekijöiden kohtelu sekä työolot ja ympäristö vaikuttavat siihen mitä hankitaan. Halpatyövoimalla tuotetut massatuotteet eivät enää niin kiinnosta, vaan tyylitajuinen suomalainen panostaa kotimaisuuteen ja kotimaiseen osaamiseen. Suomalainen kuluttaja myös herkästi maksaa tuotteesta mieluusti enemmän, jos tuote on kestävää ja vastaa kuluttajan arvoja. Toisaalta suomalainen kuluttaja äänestää myös nopeasti jaloillaan, jos tuote ei miellytä.

Suomalaisen designin arvot näkyvätkin hyvin huonekaluissa, niin käytetyissä materiaaleissa, kuin käyttötarkoituksessa sekä tuotteet muotoilussa. Tähän on pyritty muun muassa siten, että suuret suomaliset yritykset pyrkivät tukemaan köyhempien maiden yrittäjiä. Suomalaiset yritykset pyrkivät siihen, että tuote olisikin mahdollisimman kestävä ja kerta käyttö muoti vaipuisi unholaan. Suomalainen design perustuukin siis erittäin hyvin siihen, että design on minimalistista ja ajatonta ja useimmiten valmistettu kierrätysmateriaaleista. Tämä koskee niin sisustus-, rakennus- kuin jopa ihan muotisuunnittelua. Tuotteiden lähtökohtana onkin nykyisin jo useammin ja useammin se, että tuotteet saavat alkunsa ylijäämämateriaaleista ja valmistusvaiheet tehdään mahdollisimman luonnonmukaisesti. Kaiken kaikkiaan voimmekin todeta, että suomalainen design on kaunista ja yksinkertaista mutta ajatonta. Ja mikä kaikkein parasta, suomalaisen designin parissa pyritään eettisyyteen ja ympäristö arvoihin.