Pienillä Kikoilla Ihmeitä Asunnon Yleisilmeelle osa 1

      Kommentit pois päältä artikkelissa Pienillä Kikoilla Ihmeitä Asunnon Yleisilmeelle osa 1

Tuntuuko joskus siltä, että vaikka kuinka olisit keskittänyt energiaasi asuintilasi sisustukseen, on siltä lopputulos jotenkin epäjärjestyksessä ja et saa millään mieleesi mitä voisit enää tehdä toisin. Ota tästä talteen pienet kikat ja vinkit yleisilmeen kohentamiseen!

Pienillä Kikoilla Ihmeitä Asunnon Yleisilmeelle osa 1

Pienillä Kikoilla Ihmeitä Asunnon Yleisilmeelle osa 1

Kodin kangaspinnat

Petivaatteilla on suuri merkitys makuuhuoneen ulkonäköön. Jos sänkyyn on sovitettu epäsopiva lakana, jonka alta paljastuu runkopatjan ruma kangas, on sisustus jo sillä pilalla. Laadukas patjansuojus, joka peittää koko patjan ja istuu hyvin voi pelastaa koko huoneen ulkonäön. Myös lyttäytyneet muotonsa menettäneet tyynyt eivät paranna huoneen ulkonäköä. Nukkaantuneet sisustustyynyt on syytä käsitellä nukkaputsaajalla tai vaikkapa taputella ilmastointiteipillä ja kynsisaksia käyttämällä puhtaaksi nukasta, jolloin niiden ulkonäkö kohenee huomattavasti. Sama on patjan reunuksen kanssa jos kyseessä on sellainen patja, jossa kangas halutaan pitää näkyvillä. Lampunvarjostimien muuttuessa ajan myötä keltaisiksi, on syytä vaihtaa varjostin uuteen tai esimerkiksi päällystää se uudella kankaalla itse. Toinen suuri asia niin makuuhuoneessa kuin muissakin tiloissa on verhot. Niiden pesu ja huolellinen silitys tekee ihmeitä. Nukan poisto niistäkin on usein paikallaan ja jos verhot hivelevät lattiaa liikaa ja ne eivät pääse ilmavasti laskeutumaan, voi sekin vaikuttaa suuresti verhojen sopivuuteen huoneeseen. Helppo tapa nostaa verhoja on kääriä ne yläpuolelta tarvittavan määrän rullalle, jonka sitten kiinnittää verhon pidikkeisiin jos ompelutöihin ei haluta ryhtyä. Verhon yläkulman jäädessä piiloon listan alle, on sieltä päästä helpompi ja nopeampi vetää verhon ylimääräistä pituutta piiloon. Kiinnitä verhot tarpeeksi monesta kohdasta ja säädä verhot niin, että verhon pidikkeet tulevat mahdollisimman tasaisesti verhoja pitelemään, jolloin laskostuminen onnistuu nätisti.

Sohva ja sisustustyynyt

Tyynyt kerryttävät paljon nukkaa sohvan lisäksi. Tästä syytä säännöllinen nukan poisto operaatio parantaa niiden ulkonäköä ja joskus tekevät pienellä vaivalla sohvasta ja tyynyistä lähes uudenveroiset! Nypynpoistajalla tai nukanpoistajalla voi myös puhdistaa vaatteista nukkaa, joten sellaisen hankinta hintaansa nähden voi olla hyvä idea. Sohva ja sisustustyynyt kannattaa myös pitää pöyheänä säännöllisellä tamppaamisella. Kun sohvaan alkaa kertyä istuimen jälkeä on usein tamppaaminen jo hieman liian myöhäistä. Sohvatyynyjen irrottaminen ja kunnollinen pöyhentäminen auttaa usein paljon. Nukan poiston ja pöyhentämisen aikana myös kunnollinen imurointi poistaa pölyä ja raikastaa sohvaa ja tyynyjä. Viimeistelyyn sopii paremmin kuin hyvin höyrysilitys vaatehöyrystimellä jos kangas on mahdollista sillä käsitellä, sillä höyry myös puhdistaa ja silittää kuluneita tekstiilejä. Käsittely on usein myös hyvin hellavarainen joten sopii useimpiin pintoihin. Vaatehöyrystimellä on myös erittäin helppo silittää verhot, pöytäliinat, tyynyt ja vaikkapa sängyn roikkuvat lakanat paikallaan, ilman isoa vaivaa silitysraudan kanssa. Tässä toinen idea pieniin kodin ostoksiin, jotka säästävät aikaa ja vaivaa.

Matot

Mattojen pesu muuttaa koko asuntoa. Vaikka matot eivät näyttäisi päällisin puolin kaipaavan pesua on usein pesun jälkeen mieli muuttunut. Kesällä on mukava mennä mattopyykille tai antaa esimerkiksi taskurahaa tarvitsevan koululaisen hoitaa asian puolestasi. Halukkaita mattopyykille varmasti riittää pientä korvausta vastaan, jolloin kalliiden matonpesuloiden palveluita ei tarvita. Toki jos matto on arvokas ja mahdollisesti värjäytyvä tai hauras, on kuitenkin syytä matto pesettää ammattilaisella. Nukan poisto on myös isossa roolissa matoissa kuten kaikissa muissakin kodin tekstiileissä, myöskin rullalle vääntyneet kulmat ovat harmillinen ja paljon yleisilmeeseen vaikutta asia. Kunnollista kikkaa kääntyneisiin kulmiin kun ei taida ollakaan. Yksi hyvä vaihtoehto kääntyneen kulman korjaamiseksi on se, että maton alle asetetaan kaksipuoleista teippiä pitämään kulma kunnossa. Tämä kuitenkin vaatii lattialta hieman kestävyyttä, eli ennen teippaamista varmista, että teippi ja lattiamateriaalisi soveltuvat toisiinsa ilman rikkomatta lattian pintaa liimalla. Toinen idea kääntyneen maton kulman korjaamiseksi on asetella matto niin, että jokin huonekalun jalka tai esimerkiksi sohva peittää kääntyneen kulman. Joihinkin mattoihin voit myös upottaa mahdollisesti maton reunan sisälle rautalangasta leikatun palasen, joka voisi pitää mattoa paremmin paikallaan. Rautalangan voi upottaa esimerkiksi sellaisiin mattoihin, joissa on punottu reuna. Muista vain pujotella rautalanka nurjalle puolelle punosten alle, jotta siihen ei kukaan loukkaa itseänsä.