Pienet Ideat Pieneen tilaan

      Kommentit pois päältä artikkelissa Pienet Ideat Pieneen tilaan

Oletko muuttamassa pieneen asuntoon tai päättänyt pärjätä pienemmässä asuintilassa? Vähenevä trendi suurista asunnoista ja myös asuntojen hinnan nousu sekä kaupunkilaistuminen on muuttanut jopa tilaa rakastavan suomalaisen mielen.

Pienet Ideat Pieneen tilaan

Pienet Ideat Pieneen tilaan

Minimalistinen ja edullinen asuminen innostaa maailmalla ja rantautuu Suomeenkin! Isoista asunnoista rakennetaan usean kymmenenkin hengen soluasuntoja, joissa jaetaan keittiön ja olohuoneen lisäksi saniteetti tilat. Kommuunimainen asuminen ei enää ole vain opiskelijoiden tai nuorten juttu vaan myös ekonomisesti sekä ekologisesti ajateltuna kommuunimainen asuminen on selkeästi parempi vaihtoehto suurien kaksioiden yksin omistuksen sijasta. Omaa rauhaa rakastavan on kuitenkin vaikea kuvitella asuvansa kommuunielämää tai jakavansa varsinkaan tuiki tuntemattomien kanssa omaa tilaansa tai asuinympäristöänsä, joka on myös muuttanut rakennuttajien uushankkeita. Nyt rakennetaan mini-asuntoja, jopa vain muutaman kymmenen neliön asuntoja on saatavilla suurimmista Suomen kaupungeista. Tilan pienuuden vuoksi tällaiseen asuntoon muutto tai esimerkiksi kommuuniin muuton seurauksena on kuitenkin mietittävä uudelleen tavaramäärän ja säilytystilojen ratkaisuja. Onneksi ratkaisuja markkinoilta löytyy hyvin ja tässä niistä muutamia.

Säilytystila ja huonekalu samassa paketissa

Yksi asunnon suurimpia tilanviejiä on useinkin sänky. Pieneen tilaan sänky ratkaisuksi löytyy useita vaihtoehtoja. Yksi ratkaisuista on parvisänky. Parvisängyn hankinta on hyvä idea, sillä se vapauttaa koko huoneessa tai tilassa koko lattiatilan muulle käytölle. Parvisängyn on oltava tarpeeksi tukeva jos sängyssä on aikuisen kokoisen tarkoitus nukkua. Parvisänky täytyy myös mitoittaa lattiakorkeuden mukaan, jotta liian korkealle asetettu sänky ei koidu ongelmaksi. Paljon yön mittaan ramppaavalle henkilölle ratkaisu on hieman monimutkaisempi, sillä sänkyyn kipuaminen ja sieltä alastulo tikapuita pitkin ei kuitenkaan sovi jokaiselle. Parvisängyn lisäksi toinen hyvä ratkaisu on sohvasänky, jonka saa tarvittaessa muutettua päivän ajaksi. Sohvasängyissä kannattaa panostaa laatuun, sillä edullisemmasta päästä olevat sängyt eivät ole tarkoitettu joka päiväiseen nukkumiseen ja patjan ollessa heikkolaatuinen, tämänkaltaisesta sängystä ei nauti pitkään selkä tai siinä kärsii yöunet muiden ongelmien vuoksi. Sohvasänky kannattaa myös olla sellainen, että sen saa yhdellä liikkeellä pystyasentoon ja sohvaksi, liian hankala sänky vain lisää päänvaivaa varsinkin jos se puretaan ja kasataan joka päivä. Uusimpia tuulia markkinoilla ovat säilytystilasängyt, joista nykyaikaisimmissa koko patja osuus nousee yhdellä vedolla ylös. Silloin koko sängyn alalaatikko on säilytystila käytössä ja on suhteellisen helppo vaikkapa päivittäiseenkin säilytykseen. Normaalisänkyjen alle on mahdollisuus myös ostaa siirrettäviä sängynaluslaatikoita, mutta niiden pölyyntyminen ja sängynalta repiminen voi käydä raskaaksi kun kuitenkin markkinoilla on laadukkaita hinnaltansa edullisia säilytystilasänkyjäkin. Ikea myy erikokoisia ja erilaisilla säilytystiloilla varustettuja sänkyjä ja sängyn runkopohjia muun muassa sellaisia, joissa koko patja saadaan pystysuunnassa nousemaan, jolloin sängyn sivuille ei tarvitse jättää vetolaatikoiden tarvitsemaa tilaa ollenkaan kun sängyn säilytystila nousee ylös.

Rahit ja pöydät

Istuimeksi tarkoitetut rahit sekä erilaiset laatikolliset tai kokonaan ontot pöydät ovat hyvä ratkaisu pieneen tilaan. Vetolaatikolliset ratkaisut kuitenkin vievät tilaa pituussuunnassa ja siksi panostaminen siihen, että ratkaisut aina aukeaisivat ylöspäin on järkevää. Pieni istuinrahi täysin ontolla pohjalla piilottaa kätevästi allensa paljon tavaraa ja näyttää hyvältä. Tällaisia raheja saa huokeaan hintaan ja ne soveltuvat niin istuintilaksi kuin vaikka muutamaa yhdisteltäessä minikokoiseksi sohvaksi. Pöytätilana erilaiset arkkumalliset olohuoneen pöydät antavat laajan pöytätilan ja niiden sisälle mahtuu myös paljon. Koulupöytä tai toimistopöytä kannattaa mitoittaa sellaiseksi, että tarvittava tuoli mahtuu kokonaan pöydän alle jotta tuolin ollessa pöydän alla lattiatilaa vapautuu paljon. Joskus ratkaisuksi riittää myös seinälle asennettavista hyllyistä, joille voi käden ulottuville koreihin saada kaiken tarvittavan jos isommille kaapeille ei riitä tilaa.