Muita Ikean kaltaisia isoja huonekalukauppoja

      Kommentit pois päältä artikkelissa Muita Ikean kaltaisia isoja huonekalukauppoja

Ikea on meille suomalaisille hyvinkin tuttu kauppa, jota toiset rakastavat ja toiset vihaavat yli kaiken. Syitä sille, miksi joku tykkää ja joku ei, on varmasti useita, emmekä lähde niitä tässä erittelemään, mutta ymmärrämme kyllä, jos joku haluaa etsiä huonekalujaan muualta kuin Ikeasta. Ymmärtääksemme millaisia huonekalukauppoja etsimme, tulee meidän ensin määritellä se, millainen Ikea on. Ikea on lähtökohtaisesti edullinen (tästäkin voidaan tietysti olla montaa mieltä) huonekalujen valmistaja, joka suunnittelee ja myy omia tuotteitaan.

Tuotteiden ideana on se, että ne sopivat ja ovat sovitettavissa moneen eri tyyliin, ja edullisuus perustuu siihen, että ne kasataan itse kotona. Näihin määritelmiin perustuen ei ole heti päivänselvää, mistä löytäisi toisen samanlaisen. Monet huonekaluvalmistajat eivät nimittäin itse myy tuotteitaan ja toisinpäin. Muita isoja huonekaluliikkeitä kuitenkin on ja niihin kannattaa tutustua. Varsinkin, jos kaipaa jotain erilaisia huonekaluja tai sisustustarvikkeita, jotka eivät ole niin yksinkertaisia, niin silloin voi rohkeasti avartaa maailmaansa huonekalushoppailun osalta.

Huonekaluliikkeitä Suomessa

Suomessa ei valitettavasti ole kovin montaa toimijaa, jotka valmistaisivat ja myisivät omia huonekalujaan samalla lailla itse, mutta muita hyviä huonekaluliikkeitä löytyy kyllä. Mikäli etsii juuri isompaa ketjua, kannattaa suunnata katse seuraaviin huonekalukauppoihin. Asko on jo vuodesta 1918 toiminut suomalainen myymäläketju, joka myy sisustustarvikkeita ja huonekaluja. Asko myös valmistaa itse omia huonekalujaan ja sen lisäksi heillä on jälleenmyyjiä. Askon historian aikana se on valmistanut useita merkittäviä huonekaluja, joilla on edelleen keräilyarvo.

Huonekaluliikkeitä Suomessa

Seuraavana listallamme on Isku, joka perustettiin vuonna 1928. Askon ja Ikean tavoin he suunnittelevat, valmistavat ja myyvät omia huonekalujaan. Sen huonekalutehtaat sijaitsevat Lahdessa ja on edelleenkin todella iso yhtiö, joka työllistää jo pelkästään Suomessa 700 henkilöä. Iskusta löytyy yksittäisten huonekalujen lisäksi paljon kokonaisuuksia ja heidän tuotteensa sopivat moneen eri tyyliin. Vaikka pohjoismaalainen, minimalistinen tyyli onkin monen heidän suosituimman tuotteensa tyyli, löytyy Iskulta mielenkiintoisia ja erilaisia vaihtoehtoja kodin ja muiden tilojen suunnitteluun.

Vepsäläinen on lisäksi tunnettu suomalainen myymäläketju, mutta he eivät myy omia tuotteitaan, vaan heidän valikoimastaan löytyy esimerkiksi Artekia ja Muurametta. Lisäksi valikoimassa on kansainvälisiä brändejä, kuten Tempur-sänkyjä, jotka ovat Suomessa todella suosittuja. Muita yrityksiä, mihin kannattaa tutustua, ovat muun muassa Sotka, Unikulma ja Masku. Monesti unohdamme, kuinka paljon vaihtoehtoja oikeastaan kuitenkin loppujen lopuksi on, vaikka lista ei itsessään tunnu pitkältä. Mikäli etsii Ikealle vaihtoehtoa, löytyy suomalaisista huonekaluliikkeistä varmasti jotain sopivaa.

Kun siirrytään enemmän kansainväliselle tasolle ja etsitään merkittäviä kansainvälisiä huonekaluliikkeitä, voidaan ensisijaisesti kurkistaa H&M:n ja Zaran valikoimiin. Molemmilta vaateketjuilta löytyy nimittäin Home, eli kotiosastot, joissa ei myydä kovin isoja huonekaluja, mutta sisustustarvikkeita kyllä.

Heiltä löytyy erityisesti kauniita ja tyylikkäitä kausituotteita ja tietysti säännöllisin väliajoin erinomaisia alennusmyyntejä. Usein Ikeasta haetaankin juuri sellaista pientä sälää, sillä kovin monet meistä eivät sisusta kotiaan kovin usein uudelleen, niin näistä kaupoista tosiaan löytyy siihen vaihtoehtoja. Mikäli tosissaan etsit vaihtoehtoa Ikealle, ei aina kannata valita myöskään sitä suurinta, vaan rohkeasti lähteä etsimään Suomestakin pienempiä huonekalu- ja sisustusliikkeitä. Käsityönä tehtyjä huonekaluja löytyy jonkin verran ja pienellä nettihaulla löytyy mukavasti erilaisia toimijoita.

Tietysti Suomessa käsityönä tehdyt huonekalut ja sisustusesineet saattavat olla hieman kalliimpia, mutta toisaalta nykyisin olisikin parempi, jos emme ostaisi niinkään muovista kertakäyttötavaraa, vaan sellaisia tuotteita, jotka kestävät aikaa ja käyttöä. Sellaisia tuotteita valmistetaan Suomessa ja niiden omistamisesta voikin olla ylpeä.