Kesämökki Hiilijalanjäljettömästi

      Kommentit pois päältä artikkelissa Kesämökki Hiilijalanjäljettömästi

Maapalstan omistus sellaiselta alueelta, johon ei infrastruktuuri ole vielä tuonut viemäröintiä tai sähkölinjoja on aina haaste oli se sitten Suomessa tai ulkomailla. Kesämökkiin ja varsinkin varsinaiseen ympärivuotiseen asumiseen kun usein tarvitaan molempia. Vaihtoehtoinen asuminen kuulostaa ideana liian kaukaiselta. Sellainen asuminen, jossa ei tarvita kumpaakaan. Sellainen on kuitenkin jo nykypäivänä täysin mahdollista nykyisellä tekniikalla ja usein myös pitkässä juoksussa jopa edullisempi kuin kymmenien tuhansien eurojen sijoituksen sähkölinjoihin tai viemäröintiin.

Kesämökki Hiilijalanjäljettömästi

Kesämökki Hiilijalanjäljettömästi

Sähkö aurinko- ja tuulienergialla

Suomessa aurinkopaneelien käyttö on harvinaisempaa, sillä talven auringon säteet eivät tuo täyttä hyötyä aurinkopaneeleista. Mutta markkinoille on jo saapunut kesämökki käyttöön täysin soveltuvia tuulivoimaloita, joista pieni kesämökki saa helposti tarvittavan määrän energiaa käyttöönsä. Kuluttajalle suunnatun tuulivoimalan kulut ovat tosin kerta hankintana kovat, mutta sähkölinjaston vetoon ja sen urakkaan ei kuitenkaan tuulivoiman hankkiminen ole kuin pieni sijoitus! Aurinkopaneelien avulla saadaan kesämökille helposti lisävirtaa ja yhteisvoimin nämä kaksi uudistuvaa energianlähdettä voi helposti riittää koko mökin tai tontin sähköjen tuottamiseen. Kaasukäyttöinen keittiö kaasukäyttöisellä jääkaapilla on kuitenkin vielä hyvä lisä. Mutta enemmän kuin mahdollista on nykypäivänä rakentaa ilman sähköä muusta lähteestä. Pidemmälle ajateltuna tällä idealla koko mökin sähkö on omavaraisesti tuotettua ja voidaan unohtaa niin sähkölaskutkin kuin sähkönsiirtokulut ja isot metsää ympäriltä pilaavat rakennustyöt huoltotoimenpitoineen. Sähkön hinta kallistuu kallistumistaan ja tästä syystä jo pienellä matikallakin tuulivoiman ja aurinkokennojen hankintahintaa verrattuna kuukausittaiseen sähkölaskuun ja sähkölinjaston hankintahintaan on helppo huomata kummalle puolelle kannattaa kallistua. Kuluttaja käyttöön suunnatuista tuulivoimaloista ei kuitenkaan ole tehty vielä hittituotetta Suomen markkinoilla.

Viemärin sijasta ekovessat ja järvivesikraanat sekä suihkut

Ekovessasta voidaan tuottaa paljon ravinteikkaan maan tarvitsemaa kompostimateriaalia. Ekovessojen kompostointi ajat ovat kuitenkin suhteellisen pitkät ja puhutaankin vuosista ennen kuin jätöstä voidaan käyttää maanparannukseen, siksi maata täytyy olla biojätteen varastointiin tarpeeksi. Ekovessoja ja tekniikkaa on kehitetty jo niin pitkälle, että vessoista voidaan tehdä jopa sisälle rakennettuja ilman hajuhaittoja. Uusinta teknologiaa edustavat vessat kierrättävät jo itse jätteen sellaisella prosessilla, että kuluttajan itse ei tarvitse vasta keskittyä aiheeseen vasta kun valmis kompostointimateriaali on jo hajutonta ja valmista maanparannus materiaaliksi. Perinteinen puu-wc ei siis enää ole se ainoa ratkaisu vaan sisätiloihin rakennettu ekovessa voidaan tehdä melko kustannustehokkaasti. Valitettavasti vedenpuhdistus operaatiot ovat vielä kuluttaja asiakkaille liian kalliita ylläpitää ja hankkia, ja siksi ei vielä ole toimivaa puhtaan veden tuottolaitosta kuluttaja käyttöön tarjolla. Mutta suihkuveden sekä kraanojen vesi voidaan jo pienellä vaivalla saada toimimaan järvivedellä ja jätevesi on mahdollista kierrättää maan kautta takaisin luontoon ilman jäteveden keräystä, jos käytetään ekologisia biohajoavia hyvinvointi ja elintarvike tuotteita ja niin sanottua harmaata vettä suodatetaan maankamaran läpi takaisin luontoon. Jätevettä, kuten saniteettitilojen vettä sekä runsaasti kemikaaleja sisältävää vettä ei saa päästää ilman jäteveden puhdistamoa takaisin luontoon ja tällaiselle ei siis vielä ole tarjolla kuluttajahintaista ratkaisua. Puhdasta juomavettä voidaan järeällä kuljetuskalustolla kantaa muun muassa isoin juomavesisammioiden avulla myös mökin tarpeisiin nähden suhteellisen helposti ja edullisesti paikanpäälle ja kaivo investointina puhtaan veden saantiin on myös aika ajoin selvästi järkevämpi kuin vesijohtoveteen liittyminen.

Vaihtoehtoja ekoasumiseen on siis niin kesäasuntomaisessa ympäristössä kuin miksi ei ympärivuotisessakin, markkinoita joutuu pöyhimään huolella ennen kuin kaikki vaihtoehdot on löytynyt sillä ekologisemmat vaihtoehdot ovat vielä sen verran harvinaisempia, ettei niiden markkinointiin ole lähdetty kuluttajan osalta vielä hyvin liikkeelle. Hiilijalanjäljettömyys ja myös omavaraisuus on kuitenkin nouseva trendi ja maailman meno sinne suuntaan perus kuluttajaa ajaakin.