Karttapallon Muokkausideat

      Kommentit pois päältä artikkelissa Karttapallon Muokkausideat

Jos olet matkustanut paljon ja haaveillut laittaa käymäsi maat ylös, voit hankkia karttapallon ja muokata siitä mieleisesi, ideoita riittää paljon, tässä niistä muutamia.

Karttapallon Muokkausideat

Karttapallon Muokkausideat

Perinteinen karttapallo

Helppo ja edullinen kirpputori löydöksenä löydetty telineellä istuva karttapallo valolla on melko helppo tuunata. Yksi ideoista voi olla niinkin yksinkertainen, että hankit esimerkiksi askartelukaupasta itsellesi pieniä tarratimantteja, jotka sitten liimaat karttapalloon kaupunkien päälle, missä olet vieraillut. Karttapallo on kuitenkin yleensä sisustuksellisesti melko tönkkö, joten sen muunlainen tuunaaminen voi olla enemmän kohdillaan. Vanhanaikaisia karttapalloja on myös mahdollisuus hommata ja niitä myydään myös paljon uutena. Yksi hieno idea on itse tekevälle sellainen, että porataan pieniä reikiä omien matkakohteidensa päälle, jolloin näistä kohteista valo loistaa aivan erilaisesti kartta pallosta ulos.

Idean voi viedä pidemmällekin pienellä vaivalla. Jos haluat pallon olevan sellainen, että vain kohteet joissa olet käynyt loistaa valoa ulos karttapallosta, voit irrottaa koko pallon valonlähteestänsä ja peittää alaosassa olevan reiän esimerkiksi vanutupolla ja teipillä. Sen jälkeen voit varovaisesti paperista suppiloa hyväksi käyttäen kaataa karttapallon sisälle mustaa vesiliukoista maalia ja pyöritellä palloa niin, että maali valuen maalaa koko karttapallon sisällön mustaksi. Kun olet pyöritellyt maalia tarpeeksi kauan karttapallon sisällä voit tiputtaa ylimääräisen maalin karttapallon yläpuolella olevasta reiästä takaisin maalipurkkiin tai muuhun purnukkaan ja antaa karttapallon kuivua. Kun karttapallo on kuivunut, voit tarvittaessa testata esimerkiksi kirkkaalla taskulampulla, että maali on tarpeeksi paksu sisältä ja uusia käsittelyn tarvittaessa. Tämän jälkeen kun käsittelyä on jatkettu tarpeeksi ja valo ei pääse karttapallon sisältä valaisemaan pintaa voit alkaa poraamaan maapalloon omat käydyt matkakohteesi. Ole tarkka poraamisen kanssa sen alku metreillä, jotten riko maapallon printattua paperia. Sen jälkeen kun reiät on tehty voit joko asetella valonlähteen ja pallon takaisin paikallensa tai alkaa tuunaamaan pallosta esimerkiksi kattovalaisinta.

Karttapallon muokkaaminen kattovalaisimeksi

Kun olet saanut karttapallon näyttämään haluamaltasi, yksi edullinen ja helppo keino on lisätä johdolliset joulu valot pallon sisälle varovaisesti asetellen. Huomioithan, että valojen on oltava led-valot, jotka eivät kuumene! Tämän jälkeen karttapallo voidaan kiinnittää uusiksi alkuperäiseen telineeseensä tai virittää pitemmällä johdolla varustetuilla valoilla kattokoukkuun kiinni. Valaisin on myös helppo pitää pöytävalaisimena. Pöytävalaisimena pallo istuu hyvin esimerkiksi läpinäkyvän pienen kulhon päällä siitä heilahtamatta. Paloturvallisuus on kuitenkin otettava pallossa erittäin hyvin huomioon, sillä kuumenevien valojen kanssa tämänkaltainen tee se itse-valaisin voi aiheuttaa merkittävän riskin. Vaikka valot eivät hetkessä kuumenisikaan, on valot hyvä sammuttaa aina lähtiessään valaisimen luota. Karttapallon mukana tuleva valo on myös riittävä, mutta uusien hehkulamppujen löytyminen vanhaan karttapalloon voi olla vaikeaa ja erilaisia led-valoja saa erittäin edullisesti joko tilaamalla tai esimerkiksi Clas Ohlsonilta. Erilaista tunnelmaa karttapallo ideaan saa myös hankkimalla erivärisen vaikkapa sinisen valaistuksen pallon sisälle. Jos karttapallon oma printti halkeilee tai on kulunut voi pallon rungostakin taiteellisella silmällä saada hyvinkin omaperäisien taideteoksien tai oman version maapallon kartasta, jos vain halukkuutta ja aikaa riittää pallon uudelleen maalaamiseksi. Vain taivas on rajana tämän kaltaisissa tee se itse projekteissa ja erilaisia omalaatuisia ideoita löytyy paljon erilaisista nettisivuistoista kuten esimerkiksi Pinterest-nimisestä valokuvapalvelusta, josta löytyy kuvien ja yleensä myös ohjeiden saattelemana jos jonkinlaisia ratkaisuja sekä ideoita. Valmiita karttapalloja myös voi tilata ja erilaisia raaputettavia, magneettisia, tapetteja ja muita kartta-aiheisia sisustuselementtejä pystyy tilaamaan kansainvälisistä verkkokaupoista oman askartelun ollessa liian suuri projekti.