Itse tehdyt huonekalut

      Kommentit pois päältä artikkelissa Itse tehdyt huonekalut

Tee-se-itse ilmiöstä on tullut yhä suositumpaa ja siitä on muodostunut persoonallinen vaihtoehto kalliille, uusille huonekaluille. Mikäli puun työstö kiinnostaa, mahdollisuudet ovat rajattomat. Perus työkaluilla pääsee jo pitkälle, eikä isoja summia tarvitse panostaa myöskään materiaaleihin. Puu on kaikkein helpoiten työstettävin ja monipuolisin materiaali ja sen kanssa voi helposti yhdistellä  niin metallia, lasia kuin kiveäkin, luoden kiinnostavan ja erilaisen lopputuloksen.

Itse tehdyt huonekalut
Itse tehdyt huonekalut

Varsinkin pieniä esineitä ja huonekaluja on helppo ja kiva värkkäillä itse ja kokeilla mikä toimii ja mikä ei. Aloittaa voi esimerkiksi kehyksistä, laatikoista, erilaisista telineistä, sohvapöydistä, penkeistä ja hyllyistä. Puuta voi käyttää joko sellaisenaan tai valmiin esineen voi pintakäsitellä lukuisilla eri tavoilla. Myös niin sanottu tuunaaminen on nykyään varsin muodikasta, eikä esinettä tällöin siis tarvitse valmistaa alusta asti itse, vaan vanhan huonekalun voi muokata täysin toisenlaiseksi tai muuttaa vain pieniä yksityiskohtia, antaen kuitenkin kokonaisuudelle uuden ja raikkaan ilmeen. Moni kulahtanut ja tylsä huonekalu saa varsin pienelläkin vaivalla uuden elämän, ja näin säästytään vanhan hävittämiseltä ja uuden ostamiselta. On myös paljon ekologisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto kunnostaa vanhaa, sen sijaan että hankkisi kokoajan uutta. Kannattaa aloittaa jostain helposta ja yksinkertaisesta ideasta, jottei turhautuminen omiin taitoihin pääse heti viemään intoa uudelta harrastukselta. Esimerkiksi korujen ja koriste-esineiden valmistus kierrätysmateriaaleista on jo varsin suosittua ja moni myy tekemiään tuotteita verkossa ja markkinoilla.

Mistä aloittaa?

Tarvittavat työkalut riippuvat tietysti hyvin paljon siitä, mitä on tarkoituksena valmistaa. Yleensä riittävät perustyökalut kuten vasara, saha, nauloja ja hiekkapaperia. Näillä pääsee jo hyvin alkuun ja valmistamaan esimerkiksi hyllyjä, kenkätelineitä ja pieniä pöytiä. Pikkuhiljaa voi omaa työkalupakkia laajentaa ja tarvittaessa tietysti hankkia erityisosia, kuten saranoita ja koukkuja. Niin sanottua ylijäämäpuuta löytää varsin helposti melkein mistä tahansa, mutta yhtä hyvin voi käyttää myös vanhoja huonekaluja uuden materiaaleina. Näin saat usein vieläkin persoonallisemman lopputuloksen, kun kaikki ei ole uutta vaan mukana on hieman ajan patinaa ja kuluneita osia. Trendiksi on myös muodostunut yksinkertaisten ja käsittelemättömien materiaalien ja esineiden käyttö huonekaluina. Esimerkiksi varsin koruttomia eurolavoja voi käyttää monella tapaa ja useaan eri käyttötarkoitukseen, kuten sohvapöytänä, ruokapöydän jalkoina tai sängyn runkona. Lisäämällä viimeisteltyjä materiaaleja tai esimerkiksi metallia raakalaudan kanssa, saadaan kiinnostava kontrasti ja yllättävän toimiva lopputulos. Vanhoja esineitä, kuten ikkunankarmeja voi puolestaan käyttää seinillä valokuvakehyksinä tai ihan vain sellaisenaan uniikkina koristeena.

Luonnosta löytää myös paljon sopivaa materiaalia DIY- huonekalujen ja sisustusesineiden valmistamiseen. Raakaa puutavaraa voi käyttää hyvinkin mielikuvituksellisesti ja esimerkiksi oksista ja kivistä voi luoda erilaisia asetelmia yhdistelemällä niiden kanssa vaikkapa sisustusvaloja. Suosittua on myös uusien huonekalujen tuunaaminen persoonallisemmiksi ja omaan tyyliin sopiviksi. Halvoista ja yksinkertaisista esineistä uudistetaan pienillä yksityiskohdilla kiinnostavia ja uniikkeja esimerkiksi lisäämällä tai muuttamalla joitain asioia. Vaihtamalla kahvoja tai jalkoja voidaan uudistaa huonekalujen ilmettä paljonkin. Myös pelkällä maalilla saa ihmeitä aikaan. Alan liikkeistä löytyy paljon vaihtoehtoja myös erikoispintojen, kuten halkeilleen ja vanhan näköisen lopputuloksen luomiseen. Myös magneettipintoja ja liitutaulupohjia on mahdollista valmistaa maalilla. Useat blogit ja nettisivut  käsittelevät nimenomaan tee-se-itse projekteja ja antavat lukuisia innovatiivisia ideoita ja yksityiskohtaisia neuvoja huonekalujen valmistukseen sekä vanhojen esineiden tuunaamiseen uuteen uskoon. Nykypäivän maailmassa todellinen ekoteko onkin kunnostaa vanhaa ja käyttää mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja sen sijaan, että hankkisi kaupasta uutta. Päästä luovuutesi valloilleen ja sisusta rohkeasti oman näköisesi koti DIY- ideoita apuna käyttäen.