Glamping – Uusi Trendi Maailmalla

      Kommentit pois päältä artikkelissa Glamping – Uusi Trendi Maailmalla

Glamping tarkoittaa lyhyesti luksus telttailua, joissa perinteisen safariteltan tai muun isomman teltan sisälle rakennetaan mukavuuksiltaan hieman erilainen kokoonpano muun muassa muokkaamalla teltan lattiaa sekä asettamalla telttaan sisälle oikea sänky sekä muut pienen hotellihuoneen veroiset kalusteet. Glamping valloittaa maailmalla ja ympäri maailmaa voi helposti jo löytää erilaisia erikoisempia ratkaisuja niin perinteisen teltan sisälle rakennetusta kokonaisuudesta aina puuhun rakennettuihin isompiin komplekseihin! Telttailua rakastavalle, mutta mukavuuden haluiselle glamping tarjoaa juuri sopivasti suhteutettuna molempia. Jos oman teltan rakentaminen ei ole mahdollista, voi valmiisiin luksustelttakyliin tutustua, joita löytyy jo reilusti myös Suomestakin. Ideana ehdottomasti kokeiltavan arvoinen ja usein myös edullisempi majoitusratkaisu kun lomalle ei ole hotellimajoituksen budjettia. Saniteettitiloista sekä äänieristyksestä kuitenkin luksustelttailussa joutuu tinkimään.

Glamping – Uusi Trendi Maailmalla

Glamping – Uusi Trendi Maailmalla

Miten rakentaa oma glamping-teltta?

Glamping-teltan rakentaminen on suhteellisen helppo projekti, projektin alkuvaiheessa on kuitenkin päätettävä halutaanko pieni mobiilikoti rakentaa sellaiseksi, joka pysyy paikallaan vai pitääkö kuitenkin teltan olla sellainen, jota pystyy tarvittaessa helpostikin purkamaan ja vaihtamaan paikkaa. Telttailu ja leiriytyminen kiehtoo monia ihmisiä, mutta epämukavat pienet makuupussein ja ohuin patjoin varustettu perustelttailu ei ole jokaisen suosikkilistan kärjessä. Sängyn mukavuuksista on luovuttava ja usein pienet kannettavat teltat eivät tarjoa myöskään kosteuden ja viihtyvyyden mukaan yösijaa moneksi yöksi ellet ole tottunut eräkävijä. Glampingin idea on siis parantaa telttailun laatua pienillä muutoksilla, jolloin kuitenkin joudutaan tasapainoilemaan mukana kuljettavuuden suhteen. Jos retki leirintäalueelle tulee olemaan monen yön mittainen ja intoa riittää, on kuitenkin isomman safariteltan hankkiminen edullisempaa kuin esimerkiksi mökkimajoituksen vuokraaminen.  Hyvän ja kestävän safariteltan voi saada alle viiteen sataan euroon. Kasaamisen suhteen safariteltat ovat kuitenkin aikaa vievä projekti, joten muutaman yön reissuun tällaista telttaa ei suositella. Safariteltan lisäksi glampingiin kuuluu oleellisesti mukavampi yösija kuin perinteinen pieni vaahtomuovinen patja makuupussilla. Kun teltta on pystytetty, voidaan sisälle rakentaa omaan makuun, budjettiin ja tilaan sopiva kokonaisuus. Jos teltta saadaan rakennettua paikalle, jossa se voi säilyä vaikkapa läpi kesän, voi projektiin panostaa enemmän aikaa ja painavampi kokonaisratkaisu.

Sängyn valinta

Safaritelttaan voi mahtua jopa täysimittainen jenkkisänky. Tällöin myös teltan pohjaan täytyy rakentaa vaikkapa laudoituksella tai vaikkapa edullisella parketilla kasattava lattia. Myös paksu matto ajaa sama asian, jolloin on kuitenkin valittava maasto ja teltan paikka huolellisesti ja varmistettava, ettei kosteus jää maton ja teltan lattiakankaan väliin. Paksulla matolla peittäessä teltan pohja, voidaan lattia vuorata vielä extra pressulla, jotta kosteutta maasta ei imeydy mattoon. Sängyn jalkojen tukeminen vaikkapa paksuilla vaneri levyillä maton alla on hyvä idea, jotta pohja ei pääse ratkeamaan. Myös maton päälle asetettu pelkkä runkopatja usein riittää, jolloin sängyn jaloista ei tarvitse murehtia. Muhkeat tyynyt ja kunnon lakanat sekä pussilakanat paksuine peittoineen luo vielä lisää tunnelmallisuutta ja antaa lisää glamping-ideaan potkua. Jos sänkyä ei kuitenkaan haluta safariteltan kanssa yhdistää ja kokonaisuuden rakentaminen tai kuljetusmahdollisuudet ovat liian kapeat on markkinoilla nykyään myös paljon hyvin kestäviä ja tukevia ilmatäytteisiä ja sähkökäyttöisillä pumpuilla varustettuja patjoja, joiden päälle vielä lisämukavuutta haluavalle voi hankkia kunnollisen sijauspatjan, jotta sängyn pohja jäljittelee paremmin oikeaa sänkyä. Jos teltan on tarkoitus olla vain päivä käytössä, voi siitä rakentaa myös nojatuoleilla ja pienellä pöydällä ihan vaikka vain sateensuojaa kesäpäivien lukunurkaksi takapihalle.